programprogram 1/7/2022

PÁTEK 01/07/

17:00 (nádvoří) Jaava

to je pět hudebníků. Každý má zkušenost s jiným žánrem a jiný přístup k moderní rockové hudbě.
V kombinaci s elektronikou, retro estetikou inspirovanou 70. a 80. léty, syrovou punkovou energií a groovy přístupem přibližuje hudbu teritoriím avant-rocku / post-punku / afro-beatu, ale bere tyto žánry poněkud volně a jako výchozí bod pro další hudební průzkum.

Debutové album s názvem Balance of Decay je věnováno především technologické, sociální a ekologické krizi, které je lidstvo svědkem na konci druhé dekády 21. století.

Kapela JAVVA je známá svými silnými a euforickými koncerty.

Lenka Trčková

Mladá fotografka intenzivně fotografuje již více než deset let. Výtvarné fotografii se začala věnovat při studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Ve studiu pokračuje na Institutu tvůrčí fotografie a zároveň studuje Vizuální tvorbu se zaměřením na vzdělaní na Masarykově univerzitě

K vyjádření pocitů používá barevnou stylizaci světlem, prochází místy a fotí stopy světla, které se zjevují v její fantazii. Fotografie pořizuje v noci, technikou luminografie.

Fotografie Lenky Trčkové najdete na instagramu @lenkatrckova nebo @barevna.hlava

Na festivalu zrealizuje dva workshopy:

17:00 – 20:00 (3. etáž) Camera obscura (výroba fotoaparátu z plechovky)

Účastníci budou obeznámeni s historickou fotografickou metodou, a to je použití principu camery obscury. Seznámí se tady s úplnými prvopočátky fotografie.

Účastník si vytvoří primitivní fotoaparát z obyčejné plechovky a bude klasickou metodou vytvářet fotografie, které si následně v temné komoře vyvolá.

Workshop bude také obohacen o inspirativní přenášku, ve které poodkryjeme tvárnost fotografického média v různých směrech a představíme si další historické fotografické metody.

fotoaparátem na stativu zanechají pohybující se světla na fotografii barevné trajektorie.

21:00 – 24:00 (3. etáž a exteriér) Malování světlem

Luminografie je malba světlem, kdy fotograf označuje fotografování světelných zdrojů, většinou v pohybu. Díky dlouhé expozici pořízené fotoaparátem na stativu zanechají pohybující se světla na fotografii barevné trajektorie.

Účastníci workshopu si jedinečnou fotografickou techniku vyzkouší a seznámí se se základním nastavením fotografického přístroje. Workshop je tedy vhodný i pro ty, kteří s fotografováním nemají mnoho zkušeností.

Pomůcky: mobilní telefon nebo fotoaparát, který má možnou funkci dlouhé expozice (viz. video/fotografie), popřípadě nějaký světelný zdroj (baterky, lasery, prskavky, svítilny, led světla, apd.)

Kdo má svůj stativ, vzít s sebou!

18:00 (velký sál Brillovky) Lukáš Gregor

má za sebou studium filmové a divadelní vědy na olomoucké univerzitě, doktorské pak na té zlínské v oboru Multimedia a design. Po skončení vysoké školy začal působit nejdříve jako externista, záhy poté jako interní pedagog na Fakultě multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Vedl Kabinet teoretických studií a od července 2013 převzal vedení Ateliéru animované tvorby.

Vyšlo mu zatím sedm knih, zaměřených převážně na animovaný film. Mimoto působí jako externí dramaturg České televize, vedoucí filmového klubu v Olomouci, publicista (recenze na knihy, filmy, komiksy), šéfredaktor webu Mítvšehotovo.cz a lektor zaměřující se na problematiku efektivity.

Přednáška Lidské problémy v těle digitálních postaviček

Díváme se na ně všichni. Bez ohledu na věk, pohlaví nebo národnost. Animované filmy studia Pixar patří ke klenotům rodinné hollywoodské zábavy, od poloviny devadesátých let k divácky a kriticky nejúspěšnějším. Jednu z příčin kvality jeho produkce nalezneme v důrazu na řešení skutečných lidských problémů – našich potřeb, motivací, konfliktů. 

Nahlédneme pod povrch “pixaráckého” vyprávění a zjistíme, jakým způsobem tvůrci v Pixaru své sdělení dostávají k divákům skrze filmovou řeč ve světě 3D digitální animace.

19:00 (nádvoří) Josefina Dusk 

Máme rádi příběhy? Josefina Dusk se během svých teenagerovských let živila coby herečka. Poté se rozhodla odjet do Londýna hledat esoterické znalosti, ale začala se tam věnovat právě i hudbě. Fanoušky si našla i díky úspěšné účasti v pořadu Startér Radia Wave

Josefina dělá spratkový sci-fi fetiš synth pop, který medituje nad krásou a hrůzou existence. Proměňuje pocity úzkosti, paniky a l’appel du vide v hravě dystopický a hutný techno pop s temnou, manickou vílí energií. 

19:00 (velký sál Brillovky) Duše 

Co dělá člověka… člověkem? Pixar se vrhl na cestu do hlubin lidské duše.V celovečerním filmu DUŠE (Soul, 2020) se představuje středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner, který dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Jeden chybný krok ho však přenese z ulic New Yorku do Neznáma před, což je fantastické místo, kde čerstvě narozené duše získávají před vstupem na Zemi vlastnosti, návyky i zlozvyky. Joe však na svém životě lpí a tak spojí síly s duší číslo 22, která však vůbec nechápe, čím je zrovna lidský život tak výjimečný. A jak se Joe zoufale snaží duši číslo 22 vysvětlit, co je na životě tak skvělé, sám získává odpovědi na otázky, které si sám nesčetněkrát kladl.

Oscarový animák, kterým tvůrci z Pixaru poprvé míří na dospělého diváka.

Promítání filmu následuje po přednášce Lukáše Gregora Lidské problémy v těle digitálních postaviček

21:00 (nádvoří) Audio Noise Motor System 

Spojení analogových a modulárních syntezátorů, sequencerů a efektů s akustickými/elektronickými bicímí do společného organického improvizovaného hypnotického rytmického techno tvaru. 

Projekt, ve kterém se sešli bubeník AUDIO NOISE aka Kobylka Drums (participuje v řadě techno projektů už od roku 2000) a DJ, producent a hudebník MOTOR z labelu Lust Waffe Sound.

 

23:00 (nádvoří) IPhaze

Duo IPHAZE- světové unikum mixující živé bicí, elektronické nástroje a synchronizovaná videa pochází z francouzského Toulouse.

V unikátně pojaté show rozvíjí soutok Dubstepu a Drum’n’Bass. Každý divák, který jejich představení navštíví, je stržen skutečným zvukovým a vizuálním zemětřesením.

Za 14 let kariéry mají na svém kontě více než 750 vystoupení, 5 studiových alb, 1 živé album, 1 DVD, 1 EP a několik celosvětových turné.

Doprovodný program:

Předsálí velkého sálu Brillovky Návštěvníci 

Píše se rok 2484 a na planetu Zemi se řítí vesmírný meteorit, který může znamenat zánik civilizace. Zvládne expedice Adam 84 zachránit svět před hrozící katastrofou? 

CML, amarouny, žhavení, krtkování, humidování… Terminátor po česku, bez vražedných robotů, zato se smyslem pro humor, který mění celou časocestovatelskou misi v zábavnou frašku plnou záměn, omylů a sci-fi udělátek.

Seriál patří ke špičce sci-fi žánru s geniální formální stránkou, na které se podílely špičky ve svých oborech (animace Jan Švankmajer, hudba Karel Svoboda, kostýmy Theodor Pištěk, kameramané Jiří Macháně a Jaroslav Brabec).

Režie: Jindřich Polák. Scénář: Ota Hofman, Jindřich Polák. Hrají: Viktor Král, Josef Bláha, Dagmar Patrasová, Josef Dvořák a další.